Lavinutbildning med InspireUs & Åre Lavincenter

Man kan säga att det startade med Ivar.
Dagen innan dagen D drog han in över Åre och tog med sig både det ena och det andra. Hotelltak, flaggstolpar och starthus låg på helt andra ställen än vad de någonsin tidigare gjort och framförallt, tågstationen var minst sagt obrukbar. Hur skulle detta gå? Själv var jag redan på plats till skillnad från resten av den lilla gruppen som blivit utvalda att få gå utbildningen.
Men så småningom började alla att trilla in i byn. På det ena eller andra sättet och alla med leenden och historier från stormen. Klockan hade hunnit bli lunchtid då alla tillslut var samlade och vi förväntansfulla slagit oss ner på trästolarna i den lilla värmestugan.

– Ja, vi ligger ju lite efter i tidsschema så vi får köra på helt enkelt! Karin Trolin ger omedelbart intrycket av att vara en kvinna med oerhört mycket kunskap och passion för det hon jobbar med och det vi ska lära oss om: Laviner.
Från den stunden är varje minut lärorik. Hur vet man vilka väder som är gynnsamma för laviner? På vilka sluttningar går de? Hur snabbt kan laviner gå? Vilka tecken ska man se upp för? Frågorna är många och svaren minst lika många, om inte fler. Timmarna går snabbt och snart är vi alla smått vimmelkantiga av all information.
Där någonstans bryter vi upp för att gå ut och öva transceiversök och snart är koncentrationen på topp igen. Den första dagen har varit väldigt lång men gått galet snabbt kan jag sammanfatta det med när vi halkar nedför backen mot Hotell Åre Torg som ska husera oss de kommande dagarna.

De andra två dagarna följer i spåren på den första. Det är intensivt, spännande, skrämmande, lärorikt och givande. Det tar inte lång tid att förstå varför de här tjejerna blivit utvalda till utbildningen – alla sitter på en historia, ett förflutet eller en framtid där den kunskapen vi nu får kommer vara till väldig nytta.
Vi tittar på snöprofiler, vi sågar ut rutschblock, vi diskuterar det effektivaste sättet att söka, vi skräms av en lavins oerhörda konsekvenser, vi lär oss om processer i snön och tittar på vägval och flyktvägar och hela tiden finns Karin där som en outtömlig källa av svar och nya diskussioner – ingen fråga känns för dum.
När söndag eftermiddag kommer känner jag mig oerhört lyckligt lottad att ha fått den hen här möjligheten. Till utbildning, till nya bekantskaper och viljan att lära sig mer och mer om snö och dess krafter. Ju mer man lär sig desto mer inser man att man inte vet. Men det som vi framförallt har lärt oss är att laviner går, men det är först en olycka om en människa är inblandad, och dagen man känner sig säker på sin kunskap – den dagen är man illa ute!

Sista dagen avslutas med examinationer på berget och på himlen ses både fullmåne och solnedgång.

För min del kommer jag kunna dela med mig av den kunskap jag fått till alla de människor jag i vinter tar emot i Disentis då jag ska jobba där för X-travel. Kanske kommer många då tänka till en gång extra, kanske kommer de inte ta det där åket som ser så lockande ut när magkänslan är fel. Jag hoppas på det!
Sist men inte minst – TACK InspireUs, Skiers Left, Åre Lavincenter, Mammut och Addnature som gjorde den här utbildningen möjlig!

Text: Tove Hydén
Foto: Emelie Persson