Petra Ohlson – om att tävla i friåkning

De som haft ögonen på freeridescenens talangfabrik FWQ och NM i Riksgränsen under de senaste åren har kunnat se Petra Ohlsons namn högt upp i resultatlistorna, vi tog ett snack med henne för att få en inblick i hur övergången från “vanligt” säsongande till tävlingsfokuserad friåkning kan se ut.

 

Hur länge har du tävlat och hur kom det sig från början att du valde att tävla i friåkning?

Jag körde NM 2019, och kvalade in till finalen och fick mersmak! Jag hade gjort några säsonger och hade tänkt börja plugga men hade ett mål kvar att åka till Kanada och verkligen satsa på att utveckla min skidåkning och då blev tävling en bra del i målsättningen. Normen om att plugga och bli vuxen var väldigt närvarande men suget efter att få visa att jag faktiskt kan åka skidor var större vilket resulterade i en säsong med fokus på tävlingar. Dessutom hade jag riktigt bra pepp från folk omkring som fick mig att våga fokusera ännu mer på tävlandet. 

 

Vad är det roligaste och vad är det mest utmanande med att tävla?

Tidigare har jag mest hållit på med lagsport där man vinner och förlorar som ett lag, i skidåkningen är det bara jag själv som är ansvarig för alla beslut och behöver ta konsekvenserna av dem, vilket såklart är väldigt utmanande. Men att hantera nåt som man är obekväm med och sen känna att man vågat försöka ger också en otroligt skön känsla av att lyckas, vilket både är utmanande och roligt! Sen är jag imponerad av atmosfären och glädjen kring tävlingarna, folk är inte riktigt sånna vinnarskallar som man kanske hade kunnat tänka sig i en individuell sport, utan det är just det där härliga och inkluderande som jag hört från andra att det kan vara. 

 

Har du några specifika mål med din skidåkning och ditt tävlande? 

De två senaste säsongerna som skulle vara mina vintrar då jag verkligen fokuserade på tävlandet har ju blivit lite stukade på grund av corona, så jag känner mig väl lite revanschsugen efter många inställda tävlingar. Så just nu är planen att få nyttja de poäng som jag samlat ihop och förhoppningsvis kunna få köra de högst rankade tävlingarna, 4* FWQ. När jag började tävla så var målet att se vilken nivå jag låg på, men även om jag ändå kört en del tävlingar nu så känns det som att jag behöver fler tävlingar för veta vilken nivå jag är på, men med flera pallplatser på 2-3* FWQ så hoppas jag kunna prestera det även på 4* tävlingar. Om jag ska drömma större så skulle jag såklart vilja kunna åka skidor på heltid i framtiden och jag skulle såklart inte tacka nej till en plats på Freeride World Tour!

 

Du har ju till skillnad från många andra kunnat vara i alperna den här vintern och åka stora berg, djup snö och delta i tävlingar. Hur ser upplägget för ditt vinterliv ut? 

Jag känner mig sjukt lyckligt lottad som har kunnat vara i alperna och åka skidor den här vintern. Anledningen till att jag åkte hit var just att siktet var inställt på att genomföra en tävlingssäsong. Jag pluggar på universitetet och försöker att kombinera det med skidåkningen, så jag läser allt på distans just nu. Förra året pluggade jag heltid vilket blev lite mycket, det var skidåkning hela dagarna och plugg direkt efter man kommit ner från berget. Jag kommer ihåg en deadline som var samtidigt som en tävling så jag satt i bilen och skrev på den istället för att reka tävlingsfacet som jag kanske egentligen borde ha gjort. Så i år tänkte jag att det vore skönt med lite mer tid för återhämtning och läser på halvfart under vintern och så läser in de kurserna jag missat under sommaren istället. 

 

Engelberg har ju som för många Svenskar före dig varit basen i vinter, hur kom det sig att du valde just Engelberg som plats för ditt vinterhem? 

jag och min kille hade hört att det skulle vara ett najs ställe att vara på om man var mer fokuserad på skidåkningen än på det traditionella säsongarlivet. Så här i efterhand så kan jag säga att jag gillar viben men jag saknar såklart hänget som man tänker skulle finnas om det inte var corona, men skidmässigt har det verkligen varit hur bra som helst!

 

Hur är känslan inför vår, sommar och annat som komma skall som kanske inte inkluderar riktigt lika mycket skidåkning som vintern gjort?

Det är trist att folk börjar åka hem för säsongen, men det räddades upp av ett megadump här senaste dagarna! Sommaren betyder framförallt mer tid till att umgås med familj och vänner som man såklart saknat mycket under vintern. Men jag längtar faktiskt en hel del efter sommar, jag känner att jag har lite att ta igen efter förra sommaren då jag snubblade av foten i en skateboardolycka och fick hoppa runt på kryckor alldeles för länge.

Häng med på Petras äventyr på instagram @petraohlson

Petra Ohlson hemma i Engelberg