Anna Gros

Anna Gros är vårt kite-Wilcard och från sin studieort i Australien berättar seglartjejen från Norrköping om sin resa från den där gången hon först testade kite till att den blivit hennes bästa vän. Och det en resa på bara ett år!
Efter ett snack med Anna blir det också snabbt tydligt att hon nte var den som backade undan från äventyren långt innan dess heller, och hon har jobbat som sjöman i flottan, kört snabba båtar och rest runt mycket på vår jord.

– Jag har en passion för utmaningar och älskar att kliva ur bubblan, se på livet ur någon annan synvinkel. Så när jag avslutade militärtjänst och klev ut i det ” civila mörkret ” har jag studerat till Socionom och börjat kitesurfa. Jag är den där personen som inte förväntar mig att vinden förändras, det krävs att jag skotar om seglen för att nåt ska ske!

Hur det kom sig att du började med kitesurfing? 
Historien är lite splittrad men första gången jag testade var på en dejt på Öland. Jag vaknade upp på ett hotell med den bästa överraskningen någonsin; vi skulle kitesurfa! Sedan tog det ett tag innan jag började och för ett år sedan hittade jag min passion. Det ser så lätt ut att flyga omkring med en drake på en bräda, tänkte jag. Dock är jag varken bra på brädsporter eller att flyga drakar. Det har liksom aldrig varit min grej. Men min grej har alltid varit vinden och havet. Jag tänkte att det borde vara lättare att lära sig på snö så det var där jag la mitt fokus.

Vad får du för känsla och vad inspirerar dig när du kitar?
Det är få tillfällen som jag kan vara så mindful som med en kite i mina händer. Det bara jag och min kite, det är som att tiden står still. Det är ” My type of Mindfulness ”. Det är så mycket att tänka på för att bara ta sig fram så det finns inte plats för annat. Tre timmar känns som tio minuter.
Jag fylls av en märklig energi och massvis med adrenalin. Du som utövar någon sport där vi håller på i timmar vet hur det känns. Ambivalent, man är helt slut efteråt men fylld av ny energi. Svårt att beskriva men det är som att alla bekymmer bara blåser bort med vinden. Men jag måste också jaga den där vinden och när den väl kommer!! Då släpper all längtan och jag får vara ett med mitt element igen. Jag förstår att du sitter och tänker att ”det blåser ju jämt”, men du kommer bli förvånad hur få dagar det verkligen blåser! Jag blir lycklig in i själen, lugn och fylld med adrenalin när jag får kitea. Bäst är det när jag får dela upplevelsen med andra då blir det liksom dubbelt av allt. Som en burito med eller utan avokado.
Jag blir inspirerad av människor, dess kunskap och passion. Det spelar ingen roll vad du sysslar med jag kommer alltid hitta något i dig som inspirerar mig. Att se mina framsteg efter varje session blir jag blir sjukt inspirerad av. Min intension har aldrig varit att sätta dom högsta hoppen eller de bästa tricksen, det inspirerar mig helt enkelt inte så mycket. Men när du skapar tid för att utöva din passion, äter havregrynsgröt i veckor, där hittar jag inspiration!

Vilket ställe är det fränaste stället du kitat på?
Svårt att säga för mig är det som två olika världar snö och vatten, men ju duktigare jag blir desto mer kan jag upptäcka nya platser. På vattnet är det nog ett spot i Yorks här i södra Australien. Där kommer vinden in över mangroveträsken vilket gör att vattnet är helt platt, spegelblankt. Går inte att föreställa sig plattare vatten. Det är nog det fränaste stället. Men man behöver inte flyga över jorden för att få uppleva detta, den svenska skärgården kan leverera minst lika bra plattvatten som mangroveträsk, det är bara lite mindre exotiskt.
När det kommer till snökite har jag gett mig på att kitea upp på getryggen, en av de populärare toppturerna i Jämtland. Det var magiskt. Pudersnö, stabil vind och solnedgång. Det var också första gången jag lyckades kitea upp på ett berg och få ett puder åk ner. Precis vad jag drömt om! Jag tror dock starkt på att det inte handlar om platserna vi är på utan vilka vi är där med och huruvida vi verkligen är där eller inte. Jag kan kite på de mest magiska platserna men är inte mina tankar med mig kommer jag inte uppleva den där magin.

Ok helt ärligt! Hur svårt är det att lära sig kitasurfa?
Okej helt ärligt är det inte så enkelt som det ser ut, det var det inte för mig iaf. Men det är inte heller så svårt, det handlar mest om att ge det tid och vara passionerad i det du gör. Det häftiga med kitesurf är att du lär dig väldigt snabbt och det är som en berg- och dalbana i början. Men så fort du börjar kunna kitea upp i vind är det som att livet blir enklare. Som att lämna in en hemtenta efter en vecka av konstant studie ångest. Livet faller liksom på plats igen. Sedan är det bara att köra på. Kan man ta sig upp i vind är det bara det roliga kvar. Då kan man börja transportera sig, härja omkring och börja poppa. Det är detta som motiverar mig mest, att jag ser framsteg i varje session, lär mig nya saker och bygger självförtroende. Det är därför många av oss fastnar i den där selen, när man väl har gått igenom de där första timmarna är det bara roligt kvar. Så helt ärligt är det inte så svårt alla kan kitesurfa det handlar bara om tid.

Vad är dina tips om man är som jag och skulle vilja lära sig att kitesurfa? Vad kostar det? Kan man köra någon budget variant?
Jag jobbar som instruktör idag och har svårt att säga att man inte bör ta lektioner. Jag önskar personligen jag hade tagit fler lektioner, det hade gjort allting så mycket enklare. Det finns många olika skolor och ställen att lära sig på och undrar du vilken typ som passar dig tveka inte att höra av dig till mig! Det finns också dom som inte tar så många lektioner men då är det lätt att bli den som sitter kvar på stranden, osäker och rädd. Personligen skulle jag rekommendera alla som kan ta sig fram på snö, att börja på snön, det är så mycket enklare. Ärligt talat är det en sport som kostar men frågar du mig är det värt alla tusentals kronor jag spenderat på att flyga runt med en drake. Tre lektioner ligger runt 3000–3700 och sedan vill man ha utrustning till det då finns det en uppsjö med skit som man ofta råkar köpa som nybörjare. Ta hjälp! Be alla du kan om råd och tips och gå inte på det en person säger! Kitesurfare är goa människor men ofta när det kommer till pengar är det en annan mentalitet. Ett nybörjarpaket kan ligga mellan 12 000 till 25 000. Det beror helt på när, var och vad du köper. Det finns en stor begagnat marknad och du kan komma under 10 000 om du får hjälp. Men kites behåller också ett relativt högt värde, vilket också kan vara värt att tänka på. Du är alltid välkommen att höra av dig till mig när du ska köpa din första kite.

Gör du något mer förutom att åka runt på härliga ställen och kita?
Helst inte, men det gör jag, för tillfället studerar jag till att bli världens bästa socionom och jag gör min praktik i Adelaide i södra Australien. Jag är dock precis klar och ska äntligen få börja resa igen! Min tid här har inneburit en hel del kite, mer än jag någonsin kunde drömma om. Jag har fått så mycket vänner och fått möjligheten att åka på flertalet roadtrips bara genom kite-communityn. Innan kiten flög in i mitt liv arbetade jag som handledare till ensamkommande flyktingbarn efter några år i flottan.

Var befinner du dig nu och hur ser dina planer ut de närmaste månaderna? 
Fram till mitten av januari kommer jag göra en roadtrip med min familj här i omkring i Södra Australien. Jag kommer instruera kitesurf här i Adelaide och åka på yoga-retreat. Väl tillbaka i Sverige ser jag fram emot den där snön och det mytomspunna snowkitemeet som vi arrangerar i februari. För övrigt ett perfekt tillfälle att lära sig!
Sedan är det dags för det jag drömt, längtat och kämpat för, min första kite-resa som guide. Den 14 februari flyger vi till Egypten, tillbaka till Hamata där allt startade. Ett optimalt tillfälle att börja på. Vi är ett gäng tjejer som kommer skapa makalösa minnen tillsammans. Jag ser fram emot den resan extremt mycket och den motiverar mig att lämna Australien. Annars hade jag nog varit fast, men det kommer bli MAGISKT!
Sedan blir det dags att acklimatisera sig med de svenska fjällen och det där med snökite kommer ta upp stor del av min tid. Det är också så att det bästa av dagar på året kommer GIRLS DAY OUT!! Hoppas vi ses där 🙂

Är det något du skulle vilja dela med dig av till InspireUs’ läsare?
Jag skulle vilja säga att kitesurfing är så mycket mer än bara en kite och lite vind. Det handlar inte om att stå ensam stark och klara sig själv. Vi är beroende av varandra, måste lita på varandra och har alltid roligare tillsammans. Att få vara en del av detta har givit så mycket nya kontakter, perspektiv och upplevelser jag aldrig skulle få uppleva annars. Bara det att sätta sig i en bil med tre främmande män på andra sidan jorden för att åka till någon drömspot över en helg är en av anledningarna till att jag älskar kitesurfing. Alla är så hjälpsamma och oegoistiska så jag blir tårögd. Alla kan kitesurfa och det är därför jag är fast i den där selen!

15874896_581019498760574_4360032025037490583_o (1) 17359029_10155092434196499_6091433429251635795_o DSC_9443 DSC_9462 IMG_20170416_211006_789 P1170647 Screen Shot 2017-11-27 at 10.32.28 pm Screen Shot 2017-11-27 at 10.33.28 pm Screen Shot 2017-11-27 at 10.36.16 pm