Anna Öhlund

Det är dax för en presentation av kvinnan som hängt oss i hasorna med en kamera ända sedan starten, hon som fångat alla våra GirlsDayOut på bild och hon som gör att vi kan titta på ett av albumen mitt i sommaren och längta tillbaka till vinter, sol och glada häng i gäng.
Anna Öhlund är vårt Wildcard inom fotografi, men det hade lika gärna kunna vara inom snöskulptering, längdskidåkning, draghundsracing eller fjällsnorkling.
En skulle helt enkelt kunna säga att Anna Öhlund ÄLSKAR snö!

 

Kan du berätta lite kort om dig själv?
Jag föddes i kustens Kalix, 6 mil från finska gränsen i Norrbotten. När jag började gå så lärde jag mig att åka skidor och lite senare tävlade jag på längdskidor i tio år. Numer är jag dock bara motionär.
Jag gillar snö. Man kan nog säga att snö är det bästa jag vet, att åka på och arbeta med. Andra intressen är mina två draghundar, toppturer, cykling och forssnorkling.

 

Hur började du intressera dig för foto?
Jag har så länge jag minns tecknat, målat och fotat. Efter en hel del år med olika konststudier flyttade jag till Riksgränsen och då blev det mest naturligt att ta med sig kameran istället för målarduken till fjälls. Fem år senare flyttade jag till Lofoten och började på fotoskola och det var nog där det tog fart. 2011 startade jag eget, resten är historia.
Det är ett privilegium att kunna livnära sig på att göra det man älskar.

 

Vad fotar du helst?
Allt möjligt, faktiskt. Variation är alltid roligt och mina uppdrag spänner mellan himmel och jord eftersom jag även är skribent och skulptör. Fria konstnärliga naturbilder är kanske allra trevligast men desto svårare att leva på. Jag gillar att fånga detaljer, att uppfatta stämningar och se hur naturens mönster upprepar sig. Undervattensbilder är kul. Och snö såklart.

 

Vad är svårast att fota?
Det beror på omständigheterna och vad bilderna ska användas till. Om jag gör ett topptursreportage där vädret blir knas, då skriver jag kanske om stormen istället. Eller så gör vi om turen vid ett senare tillfälle. Man får anpassa sig och vara kreativ, vädret blir sällan som man tänkt sig. En gång om året fotar jag någons bröllop. Det är psykiskt påfrestande, allt måste klaffa där och då, det går inte direkt att göra om bröllopet veckan efter. Fiskar är svåra att fota.

 

Hur ser din vinter och närmsta planer ut?
Jag har precis dragit upp bopålarna från Åre och flyttat hem till mitt älskade polcirkelland, närmare bestämt till byn Kurravaara utanför Kiruna. Jag kommer att vara mycket till fjälls och ut mot nordnorges fjordar framöver. Det känns helt underbart. Men allra närmast ligger Tobacco Trail, en hundspannstävling jag ska fota, och efter det blir det en reportagetur till Pältsastugan, Sveriges nordligaste stf-stuga.

 

Drömjobbet då, vad är det?
Galen konstnär och Livsnjutare!

 

För att kolla in mer av det Anna pysslar med:
Hemsida:
annaohlund.com

Instagram:
@annaericaohlund
@artist_anna_ohlund