Eira Jansson

Landslagsåkare, Bob Marley-fan och född i stjärntecknet Leo. 17-åriga Eira Jansson är vårt wakeboard-wildcard och till vardags hittvi henne på Tekniska linjen på gymnasiet i Fagersta. Dit flyttade hon själv redan som 15-åring för att åka wakeboard på skoltid.

 

-Jag har alltid älskar att utmana mig själv och inte låta något stoppa mig. Skulle säga att jag är ganska envis, get inte upp lätt och tar inte åt mig om vad andra tycker och tänker om mig angående att inte passa in i normerna.

Jag har alltid varit väldigt social och att möta nya människor är bland de bästa jag vet. Älskar olika kulturer och att resa. Tack vare wakeboardåkningen så får jag allt de här, jag får utmana mig själv och möter otroligt underbara människor världen över.  Förutom wakeboard åker jag även lite wakeskate och gillar att laga vegetarisk/vegansk mat och att göra tiedie. Jag drömmer om att bli en av de bästa i världen inom wakeboard. Lever efter citatet: Everyone was once a contender that refused to give up!

 

Hur kommer det sig att du började åka wakeboard?

Min pappa, Bertil Jansson är ägare av Waxholms vattenskidklubb, så jag började på skidorna men när vi fick en wakeboard testade jag det och jag blev som besatt! Frihetskänslan jag fick av att hoppa och utföra trick gav mig självförtroende och det kändes bara helt rätt.

Stöd från familjen och äldre wakeboard åkare som trodde på mig trots att de få antalet tjejer som körde när jag började fick mig att vilja motbevisa dem som skrattade åt mig och mina drömmar. Vilket jag fortfarande kämpar för och idag kan man se hur sporten växer för unga tjejer vilket är så härligt att se!

 


Wakeboard körs ju både bakom båt och i cableparks, vad är skillanden, och vad gillar du bäst?

Båt är precis som de låter bakom en båt, då ska man utföra trick på de två vågorna som bildas bakom båten. Medans cableparks är en modernare variant där man åker bakom en eldriven vajer som drar än framåt, då är de indelat så att man kör på kickers, rails och airtricks. Alltså ska man utföra tricken på olika hinder som står ute på vattnet eller direkt på de platta vattnet.

Jag kommer alltid ha en kärlek till båt och frihetskänslan jag får där då det var så jag började, men för tillfället är det nog kabel jag föredrar då det är där jag utvecklats som mest på senaste tiden och fått som bäst tävlingsresultat! Dessutom är kabel växande i Sverige så de är där jag har som mest umgänge.

 

När vi gör den här intervjun så är du snart på väg till Junior-VM i Fillipinerna (september 2017), hur känns det?

Det känns helt otroligt roligt! Är sjukt pepp på att träffa alla mina vänner som samlas för att åka wakeboard tillsammans och ha kul. Jag hoppas att det ska va samma sköna stämning som förra årets VM i Filippinerna och förhoppningsvis kliva ett steg högre på prispallen då jag hamnade på en andra plats förra året.

 

Hur tränar du inför detta?

Jag är ju då med i svenska landslaget och tillsammans åker vi en vecka innan tävlingen till Filippinerna för att träna in oss på kabeln då de kan vara lite olika hinder och känsla på olika kabelsystem. Innan det så tränar jag individuellt eller med vänner, speciellt på dem tricken jag kan så att det verkligen sitter, men också på lite nya trick som jag kan chansa med om mina åk går som planerat. Tränar även lite kondition och styrka vid sidan av wakeboarden för att få extra kraft till tävlingen.

Sen får man inte glömma den mentala träningen! Innan jag åker iväg så umgås jag gärna med familj och vänner sedan kan jag utföra yoga eller meditation för att känna mig ännu bekvämare med mig själv och vad jag kan, men också för att stänga ute negativitet. Att umgås med folk som ger mig bra energi och positiva vibbar är viktigt för mig. Dessutom att bara slappna av, tänka på annat och att få peppa och ha kul med mina kompisar på tävlingsplatsen utan några krav, utan bara grym gemenskap gör att jag åker mycket bättre. Mental träning är minst lika viktig som den fysiska, med dålig inställning kommer man ingenstans!

 

Så om du nu hamnar längst upp på pallen nu under Junior-VM,, vad har du då i kikaren för framtiden?

Målet blir att träna ännu mer och förhoppningsvis hamna på toppen i open klassen. Jag vill kunna resa runt i världen med min wakeboard som mitt arbete, men det är en bit kvar till det så jag ska jobba på hårt och förhoppningsvis uppnå det i framtiden. Det spelar ingen roll hur bra jag blir, kommer alltid sätta nya rimliga mål som jag kan uppnå för att pusha sporten men även mig själv till att bli en bättre åkare. För vad de än gäller kan man alltid bli lite duktigare bara man kämpar tillräckligt mycket för det.

Wake-bilder på Eira hittar ni längre ner på denna sida.

FullSizeRender (1) FullSizeRender (2) FullSizeRender IMG_0476 IMG_0582 IMG_0583 IMG_0996