Elin Nilsson

Elin Nilsson, born and raised på ön Rörö i Göteborgs Skärgård har tagit sig den långa vägen norrut i landet. Nu är hon så gott som Åre-local och många känner igen Elin från butiken Åre Skidsport där hon utgör en del av den välkänt duktiga personalen både sommar och vinter.
Och inte minst så är hon vårt Wildcard på Cykel!

 

Så hur hamnade Elin Nilsson i Åre?
Jag kommer från en liten ö i Göteborgs norra skärgård, ett sommarparadis. Ett enkelt ställe att älska men lika enkelt att bli rastlös på. Somrarna är fantastiska med sol, bad och hav. Men vintrarna desto längre…
Jag är nyfiken av mig och vill gärna ha mål i livet att sträva efter, jag tycker om att testa nya saker och förflytta mina gränser. Men allt med kontroll…
Det var ganska naturligt att flytta från Rörö, många gjorde det vid 16 år när det är dags för gymnasiet. Hemma i skärgården finns det inte så många val, ett seglande gymnasium och ett fiskegymnasium. Var man inte intresserad av dessa två flyttade många till stan (Göteborg), så en flytt vid 16 års ålder var inget konstigt. Men en flytt 95 mil norrut var väl inte det vanligaste!
Men jag ville testa något nytt, älskade Åre och ville bli superkock! Jag sökte in till Åres Hotell- och Restaurangskola, kom in och hade väl redan innan jag sökte bestämt mig att jag skulle komma in och flytta hit. Man inriktade sig på de olika områdena inom hotell och restaurang genom praktikplatserna och jag valde mina inriktningar i köket, alltså som kock.
Gymnasiet var grymt, men jag tappade intresset för att bli kock och hittade alla roliga fritidsaktiviteter som Åre bjuder på istället!

 

Ja det finns ju en hel del att göra i Åre! Men det var alltså cyklingen du fastnade för?
Ja! Cyklingen började jag med sommaren efter gymnasiet, det var också första hela sommaren jag stannade kvar, vilket var ett enkelt val. Alla mina grabbpolare cyklade och jag hakade på, fastnade direkt och sen dess har det rullat på.
Nu vid 26 års ålder och 7 år senare är jag fortfarande kvar i byn och jag jobbar på Åre Skidsport sommar som vinter.
Jag har testat på att tävla i cykelgrenen Enduro vilket är en väldigt utmanande tävlingsform fysiskt där du behöver vara stark både uppför och utför.
Tävlingarna kan hålla på under en eller två dagar och under dessa dagar ska du genomföra ca 4-8 specialsträckor. De olika tiderna för specialsträckorna slår man sen ihop till en totaltid.
Kruxet är att du oftast startar på ett torg och sedan måste du själv ta dig upp till starten på de olika specialsträckorna genom att cykla uppför. Väl vid start är det bara att maxa utför in i mål för den första sträckan. Sträckorna kan vara allt ifrån 3-20 minuter långa beroende på vart tävlingen är och vad det finns för möjligheter. Varje specialsträcka består också av ca 10% uppför och 90% utför. Väl i mål efter specialsträcka 1 är det bara att ännu en gång trampa upp till nästa start. Sen fortsätter det så upp i lugnt tempo (ej tävlingstid) och sedan utför i de olika banorna (tävlingstid).
Det är en väldigt rolig tävling som blir social och har bra gemenskap!
Vad cyklar du helst och vart cyklar du helst?
Det är svårt, jag önskar att jag kunde cykla mer downhill (liftburen cykling). Men jobbar man 5 dagar i veckan finns inte den tiden jag vill lägga i bikeparken. Därför blir det många vändor på min endurocykel.
En favorit är att efter jobbet cykla upp till Copperhill i toppen av Björnen och området där omkring. Det finns många “hemliga” stigar att upptäcka!! Jag gillar ett enkelt trampa uppför för att få många långa härliga stigar utför.
Ett ställe jag gärna spenderar en vecka på är Finale Ligure, en liten ort längs den Italienska kusten.
Jag var där första gången förra våren och blev förälskad! Där finns att jag gillar. Låååånga utmanade stigar som du når genom att trampa enkla asfalterade vägar och sen kan du ha stigar på 30-40 minuter utför.
Känner du för en paus på stranden är det bara att ta ett steg ut i havet.
Det känns som en blandning mellan Åre och Rörö, jag får en kombo av bergen och havet.

 

Hur ser cykelsommaren 2016 ut?
Denna sommaren kommer jag lägga mycket tid och fokus på camps och på jobbet.
Jag planerar även att köra några endurotävlingar. Den här i Åre känns given men det hade också varit kul att ta sig till grannlandet Norge för att testa på en av deras tävlingar.

Men det är inte tävlandet jag brinner mest för, det är att coacha och hjälpa andra, jag brinner för att se andra utvecklas och utmana sig!
Genom mitt jobb har jag möjlighet att guida/coacha cykling näst intill dagligen under hela sommaren då vi erbjuder både kortare introkurser och heldagsguidningar på Åre Skidsport.
Jag liksom alla andra som guidar i byn har gått en veckas utbildning för att lära oss hur man undervisar i cykling på bästa sätt.

Utöver att jag guidar via jobbet hjälper jag även detta gäng på InspireUs med deras cykelcamps och i sommar planerar vi minst 3 olika camps tillsammans, både Downhill och Crosscountry.
Dessa helger är absolut de roligaste helgerna under hela sommaren!

img_6707 img_4008 img_5388 img_7358