Elina Davidsson

16-åriga Elina Davidsson är vårt cykel-wildcard från Bjursås utanför Falun, hon gillar att utmana sig själv och har på så sätt hittat till sporter som slopestyle (skidåkning) och downhill, just det en sport som hon hittat till tack vare sin pappa och äldre bror.

 

– De hade tjatat på mig om att prova flera gånger men jag hade tackat nej för jag var rädd för att vara dålig och för att jag trodde att jag bara skulle vara i vägen. Jag skulle tro att det är en känsla som fler än jag har/har haft och att det är svaret på varför vi är så få tjejer som cyklar downhill. Men det är ju så fel! Vi som redan hänger i parken blir bara gladare ju fler vi blir och varje gång jag stöter på en tjej där så får jag ett leende på mina läppar. Men till slut när pappa hade tjatat några år så gav jag med mig, det var 2012 så jag är inne på mitt sjätte år nu!

 

När vi talas vid har du precis börjat gymnasiet (september 2017)?
Det stämmer bra, jag har precis börjat på Hagströmska gymnasiet i Falun. Det är ett idrottsgymnasium där det finns alla möjliga olika sporter att välja mellan. Jag har valt att läsa ekonomi med cykling/downhill. Vi har träning fyra gånger i veckan, som oftast innebär cykling men säkerligen också fyspass längre fram i höst/vinter. I morgon är första dagen som vi ska cykla downhill, hittills har vi endast cyklat i dirthallen, där det finns både bmx-bana/pumptrack och ett barkhopp. Alltså inte min starka sida men det är ju bra cykelträning hur som helst. Men imorgon ska vi som sagt cykla downhill för första gången tillsammans, på ett område i Falun som heter Lugnet. Det känns så klart riktigt kul och spännande!

 

Vilken “gren” av cykling är din favorit?
Downhill är min gren! Men eftersom det inte finns så många Bike Parks i närheten så blir det såklart även crosscountry och en del dirt! Men downhill är min absoluta favorit! Jag älskar farten, känslan när man hoppar och adrenalinet som rusar i mig när jag klarar något nytt och läskigt. Denna glädje upptäckte jag för ca 6 år sedan och jag fastnade direkt.
Min favoritterräng är Bike Parks, där det finns härliga människor och underbara vyer eftersom man ju befinner sig på berg.
Jag skulle säga att jag har tre favorit-Bike Parks, dessa är Åre, Järvsö och Whistler.  Fast måste nog ändå säga att Whistler i Canada är min absoluta favorit, detta pga naturen och bergen, de har otroligt fina och väl underhållna banor. Extremt stora berg med ett extremt stort cykelsystem. Jag har varit där tre somrar men har fortfarande mycket kvar att utforska.

 

Vad ser du mest fram emot just nu?
Det som jag ser mest fram emot nu är att få cykla även på skoltid och att få fler vänner som är intresserade av samma sport som jag själv. Men också att få lära av andra elever och naturligtvis våra tränare. Behöver jag säga att jag är ensam tjej som startar ettan nu? Inte heller finns det någon i tvåan eller trean inom dirt, bmx eller i min gren downhill. Men jag är van att umgås med killar eftersom jag är uppväxt med en storebror så det ska nog gå bra!

 

Vad tror du skulle vara nyckeln för att få fler tjejer att hitta till sporten?
Jag tror att vi måste synas mera för att få fler tjejer att cykla t.ex genom sociala medier. För när vi visar upp oss och berättar hur galet kul vi har, då tror jag fler blir nyfikna. Prova-på-sessions för nybörjare, såsom InspireUs arrangerar är ju kanon!
Tjejer ska tänka “shit va’ coolt – downhill måste jag testa!” och sen leder det förhoppningsvis till handling och att man fastnar – precis som jag gjorde!

 

Har du något mål med din cykling?
Jag skulle inte säga att jag har något riktigt mål med min cykling, jag gör det för att jag tycker att det är så galet kul och jag hoppas få fler tjejer att inse det.
Jag har också funderat på att börja tävla, för att på något sätt ta min downhillcykling till en ny nivå, vilket jag säkert kommer få hjälp med i skolan.
En dröm i framtiden hade varit att ställa upp i Crankworx som är en worldtour och där finalen går i Whistler varje år i augusti och då köra deras DH-tävling, men vi får helt enkelt se vart min cykel tar mig.

ElinaD-01 ElinaD-05 ElinaD-07 ElinaD-09 ElinaD-12 ElinaD-16 ElinaD-26 ElinaD-29 ElinaD-38v Elina