Hannah Haglund

Hannah är en glad och lite rastlös tjej som gärna vill att det ska hända något hela tiden och som hela livet har varit väldigt aktiv med skidåkning, fotboll, surf och alla möjliga andra aktiviteter. Att resa, ofta i kombinationen med något sportutövande kom så att bli en stor kärlek för Hannah som just nu kombinerar plugg med skidåkning och tävlande på FWQ.

 
-Efter gymnasiet var det självklart att åka på skidsäsong och efter min första säsong i St Anton har jag försökt åka så mycket skidor som möjligt och jag har tagit mig runt till många spännande platser på skidorna, så som Japan, Grönland och otaligt många små orter i alperna. Just nu pluggar jag men är duktig på att prioritera och lyckas få in riktigt många skiddagar ändå, vill man så kan man!

 
Hur kom det sig att du fastnade för friåkning?
Jag har alltid haft ett stort intresse för skidåkning och åkt mycket tillsammans med min familj när jag var yngre, min första skiddag hade jag när jag var 3 år och den sista hoppas jag kommer upp mot 80!
Under min första säsong började jag haka på killarna och åkte mer utanför än på pisterna. Intresset ökade ju bättre jag blev och ju mer jag lärde mig och de senaste åren har de flesta av mina pengar och min tid gått åt skidåkning, något jag absolut inte ångrar!
Det finns något så magiskt med en bra dag på berget. Inte bara åkningen, farten och pudret, utan att vara omgiven av berg och härliga människor. Att få ta ut sig så att benen skakar och nästan känna att man blir en del av naturen, och att sedan glida ned på någon afterski och dricka en välförtjänt öl och bara njuta av stämningen som finns i en skidort bland glada skidåkare.
Friåkning tycker jag är det roligaste sättet att åka skidor på, man kommer bort från folkfyllda pister, gör coolare, svårare och med adrenalinpumpande åk och man landar ofta mjukt när man ramlar. Det finns ingen bättre känsla än att flyga fram i fluffigt puder, mellan granar och över klippor, den känslan får jag inte nog av!
Jag började få frågor om jag inte skulle prova att tävla, och varför säga nej när man kan säga ja? Så jag testade helt enkelt och körde tre tävlingar på Freeride World Qualifier Tour förra säsongen. Det var oerhört roligt och lärorikt och jag träffade så många härliga människor så i år blir det förhoppningsvis några fler!

 
Vad är det bästa med att stå på två par skidor och var får du inspiration ifrån?
Jag älskar farten och frihetskänslan när jag åker skidor. Och som sagt -att få vara omgiven av mäktig vacker natur tillsammans med likasinnade människor! Jag har aldrig behövt leta efter inspiration till att vilja åka mer skidor, den har alltid funnits där. Men sociala medier är ju fullt av inspirerande skidåkare och äventyrare om den skulle börja sina.

 
Det låter som att du har rest och utforskat många skidorter, men har du någon favorit skidort och varför är den platsen speciell just för dig?
Jag älskar St Anton. Det var där jag gjorde min första säsong, och det är nog där jag har haft mina absolut bästa skiddagar. Det finns så mycket bra åkning i det området, både nära pisterna och om man kan tänka sig att gå lite. Jag tycker också om byn och känner fortfarande många som är där vilket alltid är kul när man kommer tillbaka.
Ett annat ställe som jag fullkomligt älskade var Grönland. Det kan man nog inte kalla en skidort dock, då det bara var gigantiska berg, massa snö och inga människor eller liftar, så med snöskoter eller stighudar utforskade vi detta fantastiska ställe, men det är ju inte helt fel det heller eller hur?

 
Var hittar man dig i vinter och var befinner du dig nu?
Just nu är jag i Alagna i Italien och arbetar som guide för XTRAVEL, efter detta kommer jag jaga snön till Val d’isere där jag kommer hänga och åka så mycket som möjligt under en vecka för att sedan köra en FWQ-tävling i Les Arcs.
Efter det har jag lite olika skidresor planerade, blandade jobb för XTRAVEL, tävlingar och åkning med vänner. Jag hoppas på att kunna avsluta säsongen på NM i Riksgränsen!

 
Vad gör du när du inte åker skidor?
När jag inte åker skidor så pluggar jag, så lite som möjligt för att ha tid med annat kul. Jag surfar när det finns tillfälle, cyklar mountainbike, åker wakeboard, tränar crossfit och allt möjligt annat som innebär sport eller natur. Jag försöker hitta på så mycket som möjligt, helst ute i naturen på något vis!

 
Är det något du skulle vilja förmedla till dem som läser ditt Pepptalk?
Ut och ha kul! Alla tycker olika saker är roliga, men det finns något för alla. Och varför ha tråkigt när man kan ha kul? Säg ja till alla möjligheter som dyker upp, det kan kännas svårt, eller dyrt eller komplicerat på något vis, men säg ja, det löser sig alltid. Våga tro på er själva och var inte orolig för att misslyckas, det lär man sig ändå bara av.

Hannah Hagberg i pudret i Qooqqut, Grönland.

image3 image4 image5 image6

DCIM100GOPRO

image8 image9

Hannah Hagberg lägger några svängar ner mot fjorden. Qooqqut, Grönland.