Kajsa Määttä

Kajsa kommer från Vittangi, en fin liten by som ligger sju mil utanför Kiruna.
När Kajsa var 15 år flyttade hon till Kiruna för att gå gymnasiet och där bor hon fortfarande, idag tillsammans med pojkvännen Viktor och hunden Ture.
Jag började åka snowboard när jag vara 11 år, för mig var det aldrig någon tvekan om att det var snowboard jag skulle åka, det var helt enkelt det coolaste som fanns, vilket är rätt lustigt så här i efterhand eftersom att Vittangi knappt har några backar. Däremot åkte några av mina kompisar och även mina äldre systrar en del snowboard så troligtvis är det därifrån jag fått intresset. Efter att ha tjatat hål på mina föräldrars öron fick jag till slut åka till Björkliden och lära mig åka bräda och på den vägen är det.

Det tog några år innan jag började åka regelbundet, till en början sladdade jag mestadels runt i pisten men allt eftersom kom parkåkning att bli ett stort intresse. När jag gick sista året på gymnasiet valde jag och min kompis Fanny Hansson att göra en snowboard- och skidfilm som slutarbete i en kurs, där vi själva agerade åkare, filmare och redigerare. I samband med det och att mer och mer tid spenderades i Riksgränsen flyttades mitt fokus från parkåkning mot friåkning, som idag är mitt främsta element!
Efter gymnasiet har jag jobbat och sparat pengar under sommaren och hösten för att under vintern och våren finansiera min snowboardåkning. Jag har hunnit besöka en del olika platser, däribland Kanada (Revelstoke och Kicking Horse), Japan (Hokkaido) och Schweiz (Disentis). Förra säsongen valde jag att spendera på hemmaplan, i Vassijaure och Riksgränsen, detta för att lindra min då tilltagande klimatångest men också för att se vad snowboardsäsongen hemmavid hade att erbjuda, och gissa om jag blev positivt överraskad! Det blev en säsong fylld av snö, härligt umgänge, glädje, bastu, pingis och såklart en del filmande. Det sistnämnda resulterade i kortfilmen “Gränsen”, som Viktor har redigerat och gjort musiken till.

Min första (och hittills enda) snowboardsvacka hade jag för några år sedan. Jag hade lagt upp massor av mål med min åkning och alla var uteslutande prestationsinriktade, problemet var dock att den prestationen jag förväntade av mig själv var alldeles för hög kontra mängden misslyckade försök jag fick på mig, något som i slutändan snarare bromsade min utveckling.

Jag kom ur mitt dåliga beteende när jag började tänka att mina försök, både de misslyckade och de lyckade, kanske kan få andra tjejer att också vilja försöka. Genom att till exempel vara med i olika snowboardevent och lägga ut filmer och bilder när jag åker hoppas jag att andra ska bli inspirerade att göra detsamma!

Det har länge, åtminstone utåt sett, varit stor mansdominans i snowboard- och skidmedia, där de största tidningarna och företagen i branschen nästan uteslutande delat material på män. Med organisationer som InspireUs har startskottet för en förändring skjutits. Nu mer finns det flera plattformar som ser till att tjejers filmmaterial och prestationer blir insamlade och bevarade. Dessa plattformar har gett tjejer utrymme till att synas och till att inspirera varandra, de har bevisat att tjejer finns och är en del av snowboard- och skidvärlden. Genom att ifrågasätta, upplysa, dokumentera och uppmuntra, så som InspireUs gör, kan vi tillsammans slå hål på myten om att det inte finns nog med material på tjejer att tillgå och se till att medier som är skapta för alla faktiskt också blir för alla!
Tillsammans med Kajsa har InspireUs sjösatt ett initiativ för att synliggöra tjejer i sociala media som aktiva utövare av sin sport.  Kolla in det HÄR

Just nu är jag hemma i Kiruna och jobbar några sista veckor innan tre månaders ledighet väntar. Planerna för säsongen är rätt enkla, jag ska åka mycket snowboard. En stor del av tiden kommer jag att spendera uppe i Riksgränsen, men jag har även planer på att åka till bland annat Åre för att vara med på GirlsDayOut och till Svanstein för att vara med på ett snowboardcamp. Förutom detta så kommer jag också att hänga en hel del i Kiruna då jag är tränare för Risk Kids som är ett stort gäng härliga ungar som alla älskar att åka snowboard. Förhoppningsvis kommer vi i Risk att anordna en banked slalom tävling i mars/april, så lägg det på minnet alla ni som planerar att vara i Kirunaområdet just då!

1 3 4 5 6 7 8 thumbnail_kajsa_maata_riksgransen_sweden-2 (1) thumbnail_kajsa_maata_riksgransen_sweden-4 thumbnail_kajsa_maata_riksgransen_sweden-5n