Klara Wåhlberg

Med Kittelfjäll som hemmaberg är det lätt att förstå 22-åriga Klara Wåhlbergs val att låta skidåkningen få fullt fokus när skolan var avklarad. Skidpeppet är enormt men delas också med ett intresse för  foto och redigering vilket ingen som besökt hennes instagramkonto @klarawahlberg lär ha kunnat undgå. Vi tog ett snack med denna livsnjutande norrlänning som i år shreddar runt på #MotherTreeSki för att få tips om hur man maxar vintern och bäst överlever sommaren.

Du var den som blev utsedd som ambassadör för Extrem x InspireUs collab-skida MotherTree, GRATTIS! Det innebär ju inte bara att du representerar InspireUs utan också att du fått tillgång till två par MotherTrees, 95 och 105mm i midjan. Av nyfikenhet måste vi ju få fråga vad du tycker om dem?
– TACKTACKTACK!! Känns helt stört att jag kommer få spendera denna vinter med de två roligaste skidparen jag provat. En perfekt duo som verkligen kompletterar varandra!
Har främst åkt på 105:orna nu i början på säsongen när det mesta av åkningen varit i Kittelfjälls skidsystem. Men ojjj vad jag gillar dessa!! Är i grunden en person som gillar att ha kontroll över skidorna och föredrar en mer lekfull åkning. Till min åkstil passade dessa perfekt: lekfulla & enkla och hantera men samtidigt aggressiva. Vi har varit bästa vänner från första sväng.
Till mina Mothertree 95 har jag valt en lättare turbindning då jag planerar att använda dessa för lite längre turer, speciellt under vårsäsongen! Har provat skidorna på kortare tur och måste säga att vägen upp inte alls känns lika jobbig längre. Lätta i vikt och simpla att ta sig uppför utan att förlora prestanda i åkningen nedför. Med dessa funderar jag starkt på att sadla om till skidalpinist… Skämt och sido är jag alldeles för lat för det.

Vad tror du är anledningen till att just du fick möjlighet att vara ambassadör för MotherTree – InspireUs x Extrem?
– Ojj svår fråga haha. Men jag får väl hoppas att det är pga min positiva vibe och intresse för att utvecklas som skidåkare. Vill egentligen bara sprida mer tjejpepp och försöka pusha mig själv tillsammans med andra coola brudar där ute som kanske också sitter på dumma hjärnspöken ibland som lätt gör att man tvivlar på sin kapacitet.
Utöver det tycker jag själv att det ska bli roligt att få visa vad de mer nordliga svenska fjällen har att erbjuda då många skidåkare istället väljer att spendera vintern i Åre (no offence), Alperna eller på andra kontinenter.

Om du ska ut och ha en riktigt bra dag, vad gör du då?
– En perfekt dag för Klara är att stiga upp, dra upp rullgardinen och mötas av en dag med bluebird  ( gärna med temp under -10) för att sedan tillsammans med vänner dra ut på en heldagstur med en riktig go matsäck, x- antal Snickers, bra häng och glassig skidåkning.

Vi har hört rykten om att du är på väg ner mot alperna med tåg, vart bär det av och vad är planen för resan? Har du några andra spännande planer för vintern som du vill dela med dig av?
Stämmer bra, I skrivande stund (början av februari -19) sitter jag lite smått åksjuk på tåget som ska ta mig ner till Europa, Schweiz och skidorten Engelberg. Känns extra kul att få göra denna resa mer miljövänlig genom att välja att just åka med tåg. Planen är egentligen bara att njuta av härligt sällskap, puderåkning och få lyxen att utforska ett nytt ställe. Engelberg har länge varit en dröm. Resten av vintern kommer mestadels spenderas i Kittelfjäll, men hoppas även kunna ta mig upp till riksgränsen som brukar vara ett riktigt skoj ställa att avsluta säsongen på. Sedan får vi se om tiden finns att ta sig en sväng över gränsen till Norge under vårsäsongen!

Skidåkare ramlar ju lätt in i ett tomrum när vintern tar slut och vi alla väntar på sommaren, är det något du känt av och har några tips på hur man tar sig runt?
Egentligen inte då jag är ett stort fan av alla årstider, älskar den lyxen vi har här i Sverige att riktigt få ta del av 4 helt olika årstider. Men visst är det klart att det känns väldigt snopet att skidsäsongen alltid tycks ta slut när den är som roligast?!?
Mitt tips är egentligen att försöka ha någon/några slags planer eller mål uppsatta för tiden framöver. För mig handlar denna tid om att träffa vänner som jag inte sett under vintern, planera sommarens mål och hur jag ska nå dit, återuppta löpningen och förhoppningsvis planera in någon resa.

Har du några drömmar eller mål som du kan tänka dig att dela med dig av för att inspirera andra att tänka större än vardagens rutiner?
Pusha mig själv till brantare åkning och större drop är något jag hoppas på i vinter. Backflip hade också varit ballt, men känns kanske som att det kan vara något jag bör prova på en studsmatta först hehe.
Några specifika drömmar har jag nog inte sådär, utan brukar mer gå efter det jag lockas för i stunden att göra. Och med det vill jag bara säga; tänk inte så mycket på de saker som stoppar dig för att förverkliga dina drömmar, utan bara gör det. Upplever att man lätt kan bli för bekväm med sin vardag och tänka att man någon gång i framtiden kommer att få tid över att följa sina drömmar osv.
Men egentligen tror jag att det handlar om att bestämma sig, lev nu, och vänta inte, finns för mycket att uppleva för att vänta på den rätta stunden. Och tjejer -ni kan, ni är tuffare än vad ni tror och just DU är värd att få göra det du brinner för! Samla inspiration från andra, tveka inte att höra av dig till folk som du inte riktigt känner. Öppna dig för världen och världen kommer öppna sig tillbaka.
Lite väl klyschigt på slutet kanske, men dock så sant.

Processed with VSCO with b1 preset

Processed with VSCO with fp8 preset