Linn Oredson

Att vårt surf-Wildcard Linn är uppvuxen på havet kommer kanske inte som någon överraskning? I Göteborgs skärgård är hon uppvuxen bland segelbåtar och segling där båtliv varvades med skidåkning redan tidigt. Men nu är det surf för hela slanten och 7-8 månader om året spenderas nära surf någonstans i världen!

– Mina skidåkande föräldrar träffades i alperna och tog mig på skidresor så ofta det gick. Så det var ett sjävklart val för mig att packa väskan direkt efter studenten och flytta upp till Åre där jag gjorde min första skidsäsong. Det blev flera skidsäsonger i Åre, flera orter i Alperna, bland annat två vintrar i Engelberg, och i Colorado och Mammoth mountain, USA.
Men just nu har jag dock bara surf i huvudet.
Sen många, många år tillbaka lever jag ”on the road”och har varvat med jobb och studier i Åre och Göteborg med att resa världen över för att åka skidor i Alperna, USA och Skandinavien, och på senare år har allt fokus legat på att surfa fina longboardvågor. Främst i södra Europa, Asien och Centralamerika.
Min pärla i Europa är Portugal där jag bor just nu. Mitt första år här var 2013, och också sommaren då jag började surfa i Portugal. Hela kusten är fantastiskt vacker med fina möjligheter för surf och wild camping, och min bas är i Ericeira.

Jag arbetar som frilansskribent, copywriter, content writer och översättare. Små projekt hit och dit som gör att jag kan arbeta från datorn. Men för att dryga ut reskassan jobbar jag även i bar och café, och jag älskar att arbeta med barn. Jag har arbetat på skolor i många år,  och det är där jag trivs som bäst. Just nu drömmer jag om ett eget litet projekt, på en plats utomlands där jag vill bosätta mig och arbeta med barn. Jag är just nu i startfasen tillsammans med en vän. Ni får se om ett tag!

Vad är det första minnet du har från surfing?
Mitt första surfminne är i Ericeira, Portugal sommaren 2013. Jag hade plaskat lite i svenska vågor, Kalifornien och Sri Lanka innan men kom igång ordentligt med surfet i Portugal. Jag  hade lagt all min tid och energi på skidåkningen i många, många år så jag var så taggad på att testa något nytt, och värmen och livet på stranden lockade.
Jag checkade in på ett skönt hostel, tanken var att stanna 1 vecka, men stannade flera veckor, så tiden fylldes med många surflektioner och underbart häng på stranden. Jag blev hooked på surf den sommaren. Jag minns fortfarande den första långa vågen jag surfade, och den adrenalinenkicken jag fick.  Jag log, skrattade och var glad, och den känslan jag fick av att surfa var oslagbar. Jag visste att jag skulle göra om det, om och om igen. Och sen älskar jag att spendera tid i vattnet, det är ju njutning att paddla och bara sitta på brädan, guppa och blicka ut över horisonten. Vackert och rofyllt. Meditation, med andra ord.

Surfare brukar ju vara duktiga på att upptäcka världen, har du hittat något favoritspot?
Mina bästa surfspot.. Jag har ett par fina spots där jag älskar att surfa med min Monster. Flera spots ligger i Sri Lanka på sydväst kusten, omkring Ahangama och Midigama, och ett par ställen mer söderut. Surfa med longboard i Sri Lanka är magiskt. Har vart på ön 3 ggr, och jag åker snart tillbaka. En dag,  stannade jag och 3 tjejkompisar till vid ett spot vi bara kikat på i förbifarten. Man stannade till längs en trafikerad väg, ganska random, och knatade ner en snårig väg. Vi bestämde oss för att paddla ut då det inte var någon annan där. Vi hade sett fåtal personer surfa där tidigare. Det är svårt att hitta ett spot ibland, helt utan crowd. Det visade sig vara ett bra beslut då jag och mina 3 kompisar var helt ensamma, det kom in fina låånga vågor, och vi surfade i flera timmar och bara njöt . Så en tom lineup med tjejkompisarna, är en bra surf!
Andra spot jag gillar är Fishermans intill weligama, och Elephant rock i Arugam Bay på östkusten.
Och på Siargao i Filippinerna, när man tar en liten båt ut till ett av Siargaos drömmiga spots med ett gäng vänner. Bland annat Daku och Rock Island. Båten släpper av dig intill spotet, och du paddlar i det turkosa klara vattnet med revet under och en bit bort ser du ön med vita stränder och långa palmer. Jo tack, livet är bra fint!
Och såklart är surfspotet Ribeira hemma i Ericiera i Portugal en riktig pärla.

Det låter som att det där med upptäckarlusten stämmer väl in på dig! Men har du någotstans du drömmer om att åka?
Jag älskar att resa! Och jag skulle vilja utforska mer av Central- och Sydamerika. Det är svårt att säga en speciell plats.. men just nu lockar El Salvador, Ecuador, Peru, Chile och Mexico. Min kompis har precis köpt hus i Nicaragua så jag planerar en resa dit nu i vinter. Jag skulle även vilja åka tillbaka till Panama och Bocas del Toro och surfa! Senast jag vart där för ett par år sedan lyckades vi tajma en vecka med sjukt stort swell så blev inte mycket surf då, så jag vill uppleva vågorna där igen.
Och om jag ska slänga på mig en våtdräkt och surfa i mer kalla vatten så lockar Tofino på Vancouver Island sjukt mycket och Raglan på Nya Zeeland. Jag är sugen på att flytta till Tofino snart, har mycket vänner där och det är sjukt vackert. Jag drömmer om ett eget litet hus och en pickup där jag kan slänga bak både mina skidor och surfbrädor! Haha! Och såklart vill jag ha en stor hund med mig på mina äventyr.

Har du någon surfresa inplanerad?
Just nu befinner jag mig i Portugal, och är har precis hösten dragit in!  Vi hade varmt och fint väder fram tills slutet av oktober, och nu blandas sol med gråa regniga dagar men det bjuds fortfarande på fint surf denna sena höst. Om du är sugen på en surfresa nu under hösten men inte vill åka så långt så är även Algarve kusten i Portugal att rekommendera, där är det lite varmare väder och massor av vågor. Även Marocko eller Kanarieöarna är ett tips. Men ännu närmre och ett hett tips är Hoddevika i Norge! Har sett riktigt fina peelers rulla in där nu! Själv så drömmer jag och planerar vintern 2019, och det blir nog en hel del surf i tropikerna! Har även studier som väntar utanför Noosa i Australien, och där kryllar det av fina longboard spots.

Det bästa med surf ?
Det bästa med surf är friheten i vattnet. Det är helt underbart att spendera tid i vattnet.  Jag älskar att surfa vid solnedgången. Varje gång blir jag lika tagen av hur vackert det är, och försöker bara att ta in varje sekund av min tid i vattnet. Se solen gå ner när man sitter i lineup. Bästa känslan. Jag är inte världens bästa morgonmänniska… tyvärr! Jag önskar! Så det blir inte lika många 05.30 surfsessions för mig. Ibland såklart, och jag vill bli bättre på det! Det är riktigt mysigt i vattnet tidig morgon. Det är en väldigt fin tid på dygnet… men mitt morgonhumör är hemskt, och jag behöver minst 3 koppar kaffe och frukost innan jag börjar leva. Jag är ofta sist ut att paddla ut på morgonen! Haha….

Blir det många surfdagar per år?
De senaste åren har det blivit ca 7-8 månader per år som jag bott nära surf.  Jag räknar inte in när jag bor hemma i Göteborg, där surfar jag sällan, bara ett par få dagar per år. Men om jag ska vara ärlig så är jag ganska klumpig, och skadar mig, åker på infektioner eller blir sjuk ofta, haha. Jag är ganska naiv. Jag vet inte om det är för att jag ständigt lever ”on the edge”. Så har missat många veckor av surf pga brutna tår, infekterade reef cuts, djupa skärsår från fenor och ett och annat black eye.

Du surfar longboardvågor säger du, gissar att det betyder att det är Longboard i ditt hjärta?
Ja! Jag surfar för det mesta på min longboard, det är ju helt enkelt det bästa! Jag gillar mindre, mysiga, långa vågor och känslan man får när man surfar med sin longboard är ju fantastisk. Jag trivs bäst på min logg då jag har mer kul, ler mer, får en skön feeling av vågen och jag dansar gärna lite på brädan. Inga hangtens i sikte än. Just nu surfar jag på en singlefin noserider från en shaper från Basque country. Men nördig som man är drömmer man konstant om nya brädor att testa. Om du testar att surfa longboard kommer du förstå vad jag menar! Och vilket härligt flow du får när du surfar en våg! Har nyss införskaffat en till bräda utöver min longboard. Det är också en singlefin vacker skönhet, som är mindre i storlek och som jag kan surfa på de dagar det är för stora vågor för longboard.

När du inte surfar då?
När jag inte surfar så jobbar jag! Haha eller fikar med vänner och dricker kaffe. Och går långa promenader med min bästa vän Nutella, en Golden Retriver. Jag gillar yoga och såklart älskar jag fortfarande skidåkning så försöker få in en del åkning varje vinter.
Jag varvar ner med att läsa en bok, och kolla serier. Om det är sommar och jag är hemma på västkusten, är den bästa meditationen för mig att vara ute och segla. Och man hittar mig ofta på ön Brännö utanför Göteborg större delen av sommaren.

Om en vill lära sig/ prova på att surfa, vad är dina bästa tips?
Mina tips för dig som vill testa på surf! Du kommer inte att ångra dig! Är att boka in 1-3 veckor på ett surfcamp, eller ett surfhostel där det erbjuds surflektioner. Det är viktigt att lära sig tekniken, det teoretiska och praktiska om hur man hanterar brädan i vattnet och surfetikett så man värnar om sig själv och andra. Välj ett resmål och ett upplägg som du tror skulle passa dig, föredrar du varmt vatten och surf i baddräkt eller tycker du att en  våtdräkt och kallt vatten har sin charm?

Till sist – Vad eller vem inspireras du av när du surfar?
Jag inspireras av de grymma tjejer som gör att det ser graciöst och enkelt ut när de surfar på sin longboard. Jag surfade nyligen med en tjej från Australien i Biarritz och hon var en riktig pärla I vattnet. Jag fick grymt pepp och skön inspiration av henne, hon var helt enkelt grym. Och hon fick också mig att känna mig ännu mer grym med sin härliga vibe. Och här i Ericeria finns ett par duktiga tjejer som det är kul att dela vågor med! Vi har en surf girls club som kallas Salty Sea Gals, och när vi samlas för en solnedgångssurf i Ribeira flööödar inspirationen och jag älskar att dela vågor med dessa tjejer.

19988978_10158938409245632_1673474285_n 20046112_10158938409210632_256309498_n 20048667_10158938413640632_1710310331_o