Lovisa Rosengren

Lovisa dök upp på den svenska freeridescenen under förra höstens Untracked film tour med sin salomon freeski dreamtrip till Gulmarg och har sedan dess synts all over social media, på liftkort i Kanada och covershots i svensk skidmedia. Nyfikna som vi är undrar vi såklart hur alla dessa drömmar blev till verklighet.

 

Det känns givet att du är en passionerad skidåkare Lovisa, vad är bakgrunden till det?

Jag har mina föräldrar att tacka, de drog ut mig och syrran så fort vi kunde stå upp, med nappen fortfarande i munnen. Även fast vi bor i Stockholm så har vi tagit till vara på all ledig tid vi haft under vintern och rest till fjällen. När vi blev lite äldre tog de med oss till alperna, vilket var ett stort WOW för mig. Stora berg och långa backar. Medan familjen åt lunch var jag alltid kvar i backen och öste på så länge jag kunde.

Men det var nog inte förrän vi åkte till St. Anton som jag förstod att skidåkning är något jag vill ta ett steg längre. Skibummarna som bodde i källaren på hotellet berättade hur kul det var att göra en säsong. Det var där och då Lilo, ägaren av hotellet bestämde att jag måste komma hit efter studenten. Sagt och gjort, bokat och klart. Där någonstans insåg jag också vad freeride faktiskt var för något, innan hade jag till och med bläddrat i Åka Skidor utan att ens tänka på att man kan åka utanför pisten.

 

Salomon freeski dreamtrip känns som en sån grej som man ser men typ aldrig skulle våga söka till, vad var det som fick dig att skicka in din ansökan?

Det här är faktiskt väldigt roligt. Det var mitt ex Sebastian som pushade mig. Han sa ’’det tar bara tre minuter att söka och du har ju verkligen en chans’’, så sagt och gjort skickade jag in min ansökan och tänkte, jag har nog en chans. Så tack Sebastian för det! För er som undrar så är vi vänner även idag, haha.

 

På ditt instagramkonto @lmroseng har vi nu under början av vintern fått följa med dig på massor av olika äventyr i Nordamerika. Är det favoriten att åka skidor på andra sidan pölen eller var är skidåkningen bäst enligt dig?

Så svår fråga! Jag ser verkligen alla egenskaper hos alla berg och uppskattar verkligen det som finns att tillgå just där jag är. Är lika glad att få åka i Sverige, som i Nordamerika eller Alperna. Men mitt hjärta slår dock några extra slag för St. Anton, jag känner mig väldigt hemma där efter tre säsonger i bagaget. Jag diggar dock Nordamerika, en ny favorit är helt klart Mt. Baker! Som du märker, jag kan inte bestämma mig…

 

PRYLAR är ju en ständig fråga för diskussion, hur ser din set-up ut i vinter?

Jag kör med Salomons QST 106 Stella skida och en Salomon Shift bindning på det. En grym allround skida som är lekfull och som passar i vilket förhållande som helst! Med shiften är det enkelt att tura och samtidigt kunna ösa på järnet nedför. En perfekt set-up! Jag har precis börjat åka på Salomon QST 118 också, de är väldigt skoj i puder måste jag erkänna. I pjäxväg så kör jag QST pro 110 touring.

 

Hur ser planerna ut för resten av vintern? Får vi se dig i Sverige nåt i vår eller är du global citizen for life?

Nu beger jag mig mot alperna där jag ska spela in ett avsnitt med Salomon till kommande säsong av Salomon Freeski TV. Efter det ska jag hänga på Spannort Inn i Engelberg mars ut och fota samt åka så mycket skidor jag bara kan.

I april blir det Sverige för hela slanten: Åre och InspireUs ’’GirlsDayOut’’ och Ride The Cow i Hemavan som jag ska hjälpa till på. Efter det har jag en vecka med äventyr kvar innan jag faktiskt måste börja jobba igen. Så Sverige slipper mig inte!

 

Efter vår och slaskåkning kommer oftast en sommar, vad pysslar du med då? Gillar du sommaren eller är den mest en transportsträcka till nästa vinter?

Jag gillar sommaren! Tycker faktiskt det är rätt najs att ta en paus från vintern innan det är dags igen. På sommaren jobbar jag järnet som trädgårdsskötare, extrajobbar på ett bageri, kitesurfar och cyklar racer så mycket jag hinner. Träffar såklart vänner och familj, försöker hitta på äventyr i Stockholm. Jo det finns en hel del att hitta på även där – Belive it or not! Jag har även haft turen att jag får ta lite semester från jobbet även under sommaren och då hittar ni mig i vårt lilla sommarhus i Italien.

 

Några tips till alla där ute som är peppade på att åka mer skidor, möta sina idoler och uppfylla sina drömmar?

Våga bryta den vanliga spiralen, ta tjänstledigt från eventuellt jobb och dra iväg och åk skidor om du drömmer om det. Du kommer inte ångra dig!
Våga prata eller mejla den där personen/idolen även fast man kanske tvekar och tänker, den personen kommer aldrig läsa det jag skrivit. Och om personen inte svarar, skriv igen! Tillslut kommer du fastna på deras karta.
Jag vill även tipsa om att göra en säsong efter att man tagit studenten eller när som helst i livet. Det är så kul, man lär sig massor på vägen och får åka skidor varje dag! Vänner för livet, det får man också!
Och glöm inte att ha kul, det är det viktigaste, då kan nå vad som helst!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA