Maria Jorlén

Från en uppväxt i den lilla skånska byn Torekov, långa vistelser i Gambia och studier i Australien så har Maria Jorlén kommit hem till Skåne och till Lomma där hon nu bor med sin man Henning.
Förutom att vara vårt Wildcard på Wakeboard så driver hon och Henning också Malmö Wake Park!

 

Hur blev det så att du fastnade för wakeboard?
Mina föräldrar jobbade i Gambia när jag var liten så vi bodde där om vintrarna fram till att jag var 9 år. Där började jag åka vattenskidor där när jag var 7 år, då åkte vi ungefär en gång i veckan som en lördagsutflykt.
Några år efter att vi flyttat hem till Sverige igen började jag åka snowboard när vi var uppe i Sälen på sportlovet. Första gången jag provade åka wakeboard var nångång i mitten på 90-talet, men det var inte förrän jag testade köra på en kabelpark som jag blev riktigt hooked! Jag testade en gång i Spanien, men när jag flyttade till Australien 2005 för att plugga blev det att jag varvade studierna med att åka wakeboard.

 

Så vad är fördelarna med en kabelpark vs. båt?
Det som jag fastnade speciellt för är att man kan komma själv till en kabelpark utan att känna någon och ändå känna sig välkommen. Alla är väldigt trevliga och hjälpsamma, samt att det gör sporten så mycket mer tillgänglig för alla. Man är mer oberoende av vädret då kabelparker ofta ligger rätt skyddade, och även om de inte gör det så går det bra att åka ändå. Sen är det ju mer miljövänligt än att att köra runt med en motorbåt såklart 🙂
Plus att man kan vara flera åkare samtidigt på de stora parkerna, det gör att man kan åka mer tillsammans än att det bara är en person bakom båten som kör. Det är helt enkelt lite mer socialt.
Det är också mer publikvänligt än att åka bakom båt, publiken kommer närmare åkarna och får på så sätt också vara med om en upplevelse.
Sen gillar jag personligen att åka på kickers och rails, vilket man inte gör så ofta bakom båt, jag tycker att man kan variera sin åkning mer.
Jag skulle nog kunna rabbla fördelar hur länge som helst :).

 

Hur fick ni idén till att starta kabelparken i Malmö?
Jag var med och startade en wakeboardförening 2011 som året efter satte upp en liten kabelpark i Malmö. Eftersom jag ville att fler skulle få möjligheten att testa denna underbart roliga och beroendeframkallande sport så bestämde vi oss (jag och Henning) för att starta ytterligare en liten kabelpark i Malmö, Malmö Wake Park. Den är öppen för alla och man behöver inte ha några förkunskaper eller utrustning!

 

Ni hade en tjejdag i parken den 5 juni, var det premiär för det?
Vi körde tjejkvällar hela förra sommaren som var väldigt populära. Men i år är det premiär för tjejdagen nu den 5e juni och den fylldes på mindre än 24 timmar! Så roligt att det är så många tjejer som är peppade på att lära sig åka wakeboard eller utveckla sin åkning!

 

Blir det några fler då?
Ja! Vi kommer att ha tjejkvällar den 15:e och den 29:e juni också, sen får vi se hur det blir senare i sommar. Vi har vi väldigt mycket tjejer som åker hos oss under “vanliga” tider också vilket jag tror och tycker är inspirerande för att visa att att det är samma tjejpepp alltid hos oss oavsett när man kommer och åker. Alla är alltid välkomna och spelar ingen roll om man aldrig testat innan. Många dagar är det till och med fler tjejer än killar!

 

Hur ser sommaren ut för dig?
I sommar blir det mest jobb i och med att vi har en säsongsbetonad verksamhet, plus att jag faktiskt gillar den svenska sommaren väldigt mycket och känner inte att jag behöver utomlands då. Vi försöker resa på vintern istället och var iväg i Filippinerna och Turkiet en sväng i våras på wakeboardresa.

 

Drömåket då, finns det något sånt?
Hmm, bra fråga. Såklart att det finns kabelparker som roligare än andra eftersom det finns så många olika obstacles att åka på. Men för mig handlar nog mer om att åka tillsammans med kompisar och människor som inspirerar mig och får mig att komma ihåg glädjen med sporten. Man kan ju åka tillsammans oavsett om man är på vitt skilda nivåer. Det är ytterligare en av fördelarna med kabelparker!

portra%cc%88tt portra%cc%88tt-2 action-sommar-swe action-kicker action