Sofia Lewerin

Sofia bytte storstadslivet med universitetsstudier och segling på hög nivå mot säsongande som sedan övergått i bergsliv på heltid. Nu vill hon genom sitt fotande och skrivande inspirera fler till att bryta normen och leva ett liv närmare naturen.
– Jag får så mycket energi av att vara ute och åka skidor, cykla etc och att kunna ha ett vardagsliv där jag får in det är jätteviktig för mig.

Du bor sedan ett par år tillbaka i Whistler, en av mångas absoluta drömdestinationer, hur är det egentligen att leva ett vardagsliv på en av världens mest omtalade skidorter?

Det liv jag lever här är egentligen ganska likt de vardagslivet jag levde i Sverige innan på många sätt. Jag måste fortfarande jobba, tvätta, laga mat och laga bilen som gått sönder. Men jag kan också åka skidor varje dag om jag vill. Men ärlig talat så har det varit rätt klurigt att få ihop allting men det har fått mig att tänka på vad jag vill prioritera och lägga min tid på.

Kan du berätta lite mer om utbildningen i Marketing och media som du läser på Whistler Adventure school?

Utbildningen består av fyra delar foto + redigering, film + redigering, event planering och marknadsföring. Utbildningen är väldigt inriktad till att jobba som entreprenör och perfekt för dig som gillar att hålla på med att fota & film och hur man bygger upp sin business kring det. Utbildningen kostar men du kan få CSN både för kursavgift och vanligt studiestöd varje månad. Du ansöker via deras hemsida. Jag rekommenderar den verkligen, du behöver ingen förkunskap utan dom börjar med allt från grunden och anpassar efter elevernas mål.

Vad är planerna för vintern 2019?

Jag har precis kommit tillbaka till Kanada efter att ha varit hemma och träffat familj och vänner några veckor över jul och nyår. Så jag känner inte riktigt något behov av att resa just nu och försöker att inte planera in för mycket då jag är väldigt nöjd om jag får spendera vintern i Whistler. Jag ska dock iväg till Kicking Horse nu för att fota och skriva om FWT för Åka Skidor + att jag i Mars ska åka på en roadtrip till Utah. Efter det får vi se…

Som fotograf, filmare och skribent så får vi känslan av att du är en kreativ själ och vi har erfarenheten av att kreativa skapare konsumerar mängder av inspiration, var får du din ifrån?

Ja inspiration är inte alltid det lättaste men jag älskar att vara kreativ, det är därför jag gör detta. Jag bor i en skidort där 98.3 % av allt som händer runt omkring mig under vinterhalvåret handlar om skidåkning så jag hade nog inte haft samma idéer om jag inte bott här. Har också sjukt mycket tjej-pepp och inspiration av all skidmedia senaste året. Sidor som InspireUs, Onedge, alla grymma skidfilmer och edits som gjort senaste åren som fokuserat mer på tjejers vinkel har peppat mig!

Just nu är det väldigt många Svenska tjejer som gör bra ifrån sig i friåkningstävlingar runt om i Europa och det finns ju en uppsjö av FWQ-tävlingar att ställa upp i även i Nordamerika, är tävlandet något som frestar dig?

Nä inte direkt, skidåkning för mig handlar inte om att jämföra mig med andra utan jag gör det mer för min egna skull och älskar att ta med kameran och vara kreativ både genom min egna åkning och genom kameran.

Drömmer du om något som du kan tänka dig att dela med dig av för att inspirera andra till att våga drömma och våga tro på att drömmar går att förverkliga?

Många frågar om vad jag har för mål och framtidsplaner etc men jag fokuserar mest på vad jag gör nu i stunden och om jag är nöjd med de jag gör just nu. Så länge jag lägger min tid och energi på det jag gillar kommer jag automatiskt utvecklas och jag hoppas kunna inspirera  andra till att göra det med! Jag tycker dessutom att det är viktigt att komma ihåg att alla börjar med att vara nybörjare och oavsett om det gäller åka skidor, fota, tävla etc.